عضو هیئت رئیسه مجلس گفت: آمریکاییها میخواهند مذاکرات را در مسیر فرسایشی قرار دهند تا با طولانی شدن زمان مذاکرات ما را به شرایط انتخاباتی برساند.
حسینعلی حاجی دلیگانی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به مذاکرات برجامی ایران با گروه 1+4 در وین، گفت: به نظر میرسد که هنوز پیشرفت چندانی در موضوع مذاکرات حاصل نشده و اگر حاصل شده گزارشی به مردم داده نشده است.
وی افزود: خبر تاسف بار این است که آمریکاییها تحریمها را دسته بندی کردهاند و در 3 گروه قرمز، سبز و زرد به معنی غیر قابل مذاکره، قابل لغو موقت، مشروط، محدود و بازگشتپذیر و قابل مذاکره تقسیمبندی کردهاند و این در حالی است که ما این تقسیمبندی را قبول نداریم و از جمله خطوط قرمز در مذاکرات هم این بود که همه تحریمها بایستی یک جا برداشته شود و ظرف 3 تا 6 ماه هم ما از زمانی که روی کاغذ این تحریمها برداشته شد، راستی آزمایی میکنیم.
عضو هیئت رئیسه مجلس درهمین راستا، ادامه داد: اما به نظر میرسد که آمریکاییها هنوز دنبال همان سلطهگریهای قبلی هستند و تفاوت دولت در آمریکا تاثیر آنچنانی در رفتار آنها با موضوع تحریمها نداشته، چراکه بایدن هم تحریمهای حقوق بشری، سایبری، موشکی و تسلیحاتی را اخیرا مشروع اعلام کرده و بیان کرده که لغو اینها با سازوکار برجام میسر نیست.
حاجیدلیگانی اضافه کرد: از طرفی آمریکاییها میخواهند مذاکرات را در مسیر فرسایشی قرار دهند تا با طولانی شدن زمان مذاکرات ما را به شرایط انتخاباتی برساند و به وسیله اذناب خودشان در داخل کشور، جامعه ما را به زعم خودشان 2 قطبی، یک قطب موافق تحریم و یک قطب مخالف تحریم، تقسیم کنند و در هنگام انتخابات پیام موثر خودشان را به جامعه ما ارائه دهند.
وی تصریح کرد:در حالی که پیشنهاد آمریکاییها با حرف و منطق ما که همه تحریمها یک جا از جهت حقوقی و عملی حذف و راستی آزمایی شود همخوانی ندارد؛ چرا که آمریکاییها برای حفظ شاکله تحریمها پافشاری میکنند و در آن بخشی هم که میگویند تحریمها را حاضریم برداریم منظورشان قطعی نیست بلکه مشروط، محدود و بازگشتپذیر و موقت است که این با آنچه که اهداف ما در مذاکرات بوده سازگاری ندارد.
نماینده شاهینشهر در مجلس تاکید کرد: به نفع ما هم نیست که اگر یک مورد یا چند موردی را آمریکاییها لغو کردند بدون اینکه بقیه تحریمها لغو شود بخواهیم تعهدات برجامیمان را انجام دهیم و یا اینکه آمریکاییها به برجام برگردند؛ چرا که این برگشت آمریکاییها بدون اینکه همه تحریمها را رفع کرده باشند، یک اهرم فشار میشود که مرتب و مدام بخواهند به ایران فشار بیاورند؛ یک توافق کوچک برای رفع بخش کوچکی از تحریمها، باعث میشود که خود ما تحریمهای باقی مانده را به نوعی قبول کرده باشیم و آنها تثبیت شده باشند.
حاجیدلیگانی با بیان اینکه انتفاع اقتصادی یکی از اهداف ایران در این مذاکرات است، گفت: تاکنون تصویری برای اینکه ایران منتفع شده باشد در دسترس نیست، چرا که آمریکاییها در آن بخشی هم که به قول خودشان گفتهاند تحریمها نباشد به صورت مشروط و موقت و روی کاغذ میخواهند انجام دهند و حاضر نیستند که در عمل هم این اتفاق بیفتد، علاوه بر این هنوز قبول نکردهاند که راستی آزمایی انجام شود.
عضو هیئت رئیسه مجلس تاکید کرد: بنابراین اولاً وزارت امور خارجه که متولی مذاکرات هست حتما باید گزارش دقیقی را از مذاکرات به مردم ارائه دهد و همچنین به مذاکرهکنندگان به طور جد هشدار میدهیم که چنانچه که به جزء خطوط اصلی نظام که توسط مقام معظم رهبری شفاها تبیین و اعلام شده و همچنین چنانچه بر خلاف قانون راهبردی صیانت از حقوق مردم ایران، قول و وعدهای را بخواهند به طرف خارجی دهند قطعا بدانند که وکلای ملت همه آنها را از جایگاه نظارتی به مجلس خواهند کشید و اجازه نخواهند داد که توافقی برخلاف منافع ملی اتفاق بیفتد.