دو عبارت طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی در طراحی و بازسازی منزل معمولا به غلط به جای یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
گرچه هر دو بخش های مشترکی با هم دارند و هدف همه آنها بهبود کیفیت زندگی از طریق بهبود فضاست ، اما مترادف هم نیستند. طراحی داخلی منزل و دکوراسیون داخلی منزل دو واژه ای هستند که معمولا با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند اما حقیقت این است که واقعا نمی توان این دو واژه را به جای هم به کار برد.
شباهت های زیادی بین این دوشغل وجود دارد، آنقدر که سخت است بتوان گفت مرز مشخص بین این دو حرفه چیست. اگرچه با این حال، کمی بیش از یک تفاوت ناچیز بین آنچه که یک فرد را طراح داخلی می کند و آنچه که یک فرد را دکوراتور داخلی می کند، وجود دارد. برخی از این تفاوت ها نامحسوس هستند و بعضی واقعا قابل توجه. در ادامه تفاوت های این دو حرفه بررسی شده است و می توانید با استفاده از این مطلب برای خود تفاوتی میان این دو تخصص قائل شده و انتخاب کنید که واقعا به خدمات کدام یک از آنها نیاز دارید.
تفاوت های طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی
طراحی داخلی تخصصی است که نیاز به تمرین و آموزش رسمی دارد. تخصص در این شغل با مطالعه رنگ ها و پارچه ها، تمرینات طراحی با استفاده از کامپیوتر (CAD)، ترسیم، برنامه ریزی فضایی، طراحی مبلمان، معماری و غیره به وجود می آید. اکثر طراحان بعد از فراغت از تحصیل با یک کمپانی یا طراح داخلی که به صورت حرفه ای مشغول فعالیت است همکاری می کنند تا بتوانند در آینده شرکت شخصی خود را تاسیس کنند. در طرف مقابل دکوراتورها کسانی هستند که تنها با سطح ظاهری فضا سرو کار دارند. اغلب آنها دوره های تخصصی را گذرانیده و آموزش دیده اند. بسیار واضح است که علی رغم اشتراکات بسیار ، این سه رشته مترادف هم نیستند و در حوزه ای کاری متفاوتی فعالیت فعالیت می کنند. جامعه طراحان داخلی آمریکا، طراح داخلی را چنین تعریف می کند: متخصصی برای طراحی فضاهای داخلی با عملکرد و کارایی بالا که تخصص خود را از طریق آموزش های رسمی کسب کرده است. مهمترین بخش حرفه یک طراح داخلی ، داشتن هنر و علم درک رفتار مردم به منظور ایجاد فضاهای کاربردی خلاقانه درون ساختارهایی ست که معماران داخلی طراحی کرده اند.
طراحی داخلی چیست؟
طراحی داخلی یکی از شاخه های طراحی معماری است طراح داخلی اشراف کاملی بر پروسه طراحی معماری دارد کار طراح داخلی در آوردن فضا ها و فرم های داخلی ساختمان با تمرکز بر اصول طراحی معماری است طراح داخلی در صورت داشتن سر رشته از کارهای هنری و درک هنری بالا در خصوص چیدمان تزئینات داخلی نیز می تواند ورود کند. طراحی داخلی، نقشه کشی و ساخت و ساز فضاها به دست انسان، بخشی از طراحی محیطی بوده و ارتباط نزدیکی با معماری دارد. طراحی داخلی شغلی است که به دانش و فعالیت های عملی نیاز دارد. دانشگاه های بسیاری وجود دارند که دوره های طراحی داخلی برگزار می کنند. طراحان داخلی معمولا در مورد رنگ و پارچه، طراحی به کمک کامپیوتر ، نقاشی، برنامه ریزی فضا، طراحی مبلمان، معماری و غیره دروسی را می گذرانند. بیشتر فارغ التحصیلان این رشته قبل از اینکه شرکت خود را تاسیس کنند باید چند سالی به کارآموزی در سایر شرکت ها بپردازند.
دکوراسیون داخلی چیست؟
طراحی دکوراسیون داخلی توسط دکوراتور صورت می گیرد دکوراتور به دور از قواعد مهندسی و طراحی معماری صرفا کار چیدمان تزئینات داخلی و انتخاب رنگ متریال و پارچه ها، پرده ها، تابلو ها و.. را بر عهده دارد. دکوراسیون داخلی به هنر و دانش ساخت فضای داخلی دلپذیرتر و کاربردی تر برای ساکنان آن اشاره دارد. هر کس که تا به حال خانه یا محل کار خود را تزئین کرده است ، به نوعی در طراحی داخلی شرکت کرده است. این هنر یک موضوع محبوب در برنامه های تلوزیونی نیز می باشد. همچنین وقتی این مطلب را سرچ کردید حتما می دانید که یک سرگرمی محبوب برای بسیاری از شماها است زیرا نیاز به مدرک خاصی برای تزئین خانه خود ندارید. دکوراسیون داخلی حلقه اتصال بین دو علم معماری و طراحی داخلی است. این رشته از یک طرف مانند علم معماری با ساختمان و اجزاء و عناصر تشکیل دهنده آن ارتباط دارد و از طرف دیگر همانند طراحی داخلی بر فضاهای داخلی تمرکز می کند.
ممکن است طراح داخلی کار چیدمان و دکوراسیون داخلی را انجام دهد اما عکس این موضوع صادق نیست و دکوراتور نمی تواند به طراحی داخلی بپردازد بلکه برای این کار حتما نیاز به اخذ مدرک است طراح داخلی با شماوره معمار پروژه حتی قادر به تغیرر طراحی معماری نیز میباشد مثلا ممکن است برای طراحی داخلی ایده آل یک دیوار را جابجا نماید.
طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی در پروژه های معماری
متاسفانه آشفتگی گسترده ای در زمینه طراح داخلی و دکوراتور یا طراح دکوراسیون وجود دارد بعضا افرادی که تحصیلات هیچ یک از دو تخصص را ندارند اقدام به طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی میکنند که موجبات طراح های غیر استاندارد و هدر رفت سرمایه می شوند که البته نبود شفافیت قانونی لازم نیز به این آشفتگی کمک زیادی کرده است. در اشل استاندارد یک پروسه مهندسی، طراح معماری از ابتدای پروژه با معمار در ارتباط است و تا پایان پروژه، طراح داخلی و معمار پروژه با همفکری هم پیش می روند و این موضوعی است که شوربختانه به شکل درست و ایده آل آن در حوزه پروسه مهندسی معماری ما انجام نمی شود ولی کار دکوراتور پس از طی شدن تمام این مراحل تازه شروع میشود و دکوراتور اقدام به چیدمان و تزیین فضاهای داخلی طراحی شده توسط طراح داخلی میکند مورد دیگر اینکه طراح دکوراسیون (دکوراتور) صرفا در خصوص ظاهر و شکل و فرم متریال تصمیم می گیرد ولی تایید کیفی متریال بر عهده طراح داخلی است اینکه آیا متریال مورد نظر به لحاظ عایق بندی صدا، گرما و.. یا اشتعال پذیری و.. مناسب است یا خیر همگی به عهده طراح داخلی است.
برای درک بهتر تفاوت های طراحی داخلی با طراحی دکوراسیون داخلی این نکته را باید بدانیم که برای اجرای طراحی دکوراسیون داخلی نیازی به عملیات ساخت و ساز و مهندسی نداریم در هر مکانی می توان با تعویض وسایل و تزیینات یا پرده و مبلمان و کاغذ دیواری و.. تغییر دکوراسیون ایجاد نمود اما برای اجرای یک پروژه طراحی داخلی در ساختمانی که از قبل بنا شده حداقل نیاز به بازسازی منزل و محل کار خود خواهید داشت چرا که طی این پروسه اصلاحاتی در معماری سازه نیز ایجاد خواهد شد.