با پرداخت ۳۸ هزار میلیارد تسهیلات در پنجماهه اول سال، بانک صادرات ایران موفق شد با رتبه برتر در اشتغالزایی نمره قبولی کسب کند.
به گزارش پایگاه خبری فرنام به نقل از پول نیوز، مدتهاست نهادهای حمایتگر همچون کمیته امداد، سازمان بهزیستی، خیریهها و… در زمینه کمک به نیازمندان فعالیت میکنند. از آنجا که اعتبار این نهادها و سازمانها محدود است، مبالغی که برای یاری رساندن به نیازمندان اختصاص میدهند، به اندازهای نیست که حتی زندگی حداقلی را تامین کند. از سوی دیگر شاهد تورم روز افزون هستیم، تورمی که عرصه را برای دهکهای پایین جامعه تنگ و تحمل را برای آنان سخت کرده است. بنابر این کمکهای نقدی تاثیرات چندی بر جای نمیگذارد و حتی در اندازه زنده ماندن هم نیست.
معضل گداپروری
واقعیت این است که کمک کردن در قالب بستههای حمایتی و حتی تخصیص مستمری حمایتی به صورت دراز مدت درست نیست. البته اگر کمکها نقدی و غیر نقدی هدفمند صورت پذیرد، کار درستی است. بدین معنا که برای مدتی به یاری نیازمندان برویم و در کنار این مهم، شرایط را برای استقلال مالی آنان فراهم کنیم. به اعتقاد تمامی کارشناسان، صاحب نظران و حتی جامعه شناسان، کمکهای مستمر تبعات خوبی ندارد، زیرا فرهنگ گداپروری را تبلیغ و جامعه را دچار رخوت و سستی میکند. از سوی دیگر تخصیص مستمری باعث میشود تا جامعه دچار طمع شود که نمونه آن را در بین دریافت کنندگان مستمری شاهد هستیم به نوعی که بسیاری از سینه چاکان دریافت مستمری، مشکلی برای زندگی ندارند و از درآمد نسبی برخوردار هستند، اما طمع درآمد بی دردسر باعث شده تا با فلاکت نمایی به سراغ سازمانهای حمایتگر بروند و که پس از گذشت مدتی از دریافت مستمری، شناسایی و ناچار میشوند مستمریهای دریافتی را بازگردانند. اما تاثیرات مخرب خود را بر روح و روان مردم باقی میگذارد.
فرهنگ ارزشمند کارکردن
برای آنکه جامعه به کار و پویایی تشویق شود، روشهای گوناگونی برای تبلیغ وجود دارد که از نکوهش تا تبلیغ و حمایت گسترده میشود، راهکارهایی که انسان را به سوی استقلال و رهایی از وابستگی هدایت میکند. واقعیت این است که بسیاری از افراد جامعه، شخصیت بلند مرتبهای دارند، اما بدلایل گوناگون، ناتوان و دچار فقر شده اند که بدترین حالت را در بین زنان سرپرست خانوار، کودکان کار، مردانی که در نتیجه حوادث یا کهولت سن توان انجام کار ندارند یا بیماران روحی روانی مشاهده میکنیم. اگرچه این افراد توان تامین هزینههای زندگی را ندارند، اما به اشکال گوناگون میتوان ظرفیتهای اشتغالزایی و کسب درآمد را برای آنان ایجاد کرد که در صدر آنها، تامین منابع مالی قرار دارد.
بهره گیری از تسهیلات
بسیاری از افراد بیکار، خلاقیت و غیرت کار کردن را دارند، اما به اندازهای در ضعف مالی قرار گرفته اند که ناچار گوشه نشین شده اند. از آنجا که مسوولان درک درستی از این معضل دارند، در قالب قانون مصوب در بودجه سالانه، بخشی از تسهیلات بانکی را برای اشتغالزایی این قبیل افراد تخصیص داده اند. بدلیل آنکه دولت و سازمانهای حمایتی بیش از این توان پرداخت کمکهای نقدی به جامعه هدف را ندارد، همه ساله پرداخت تسهیلات تکلیفی بر عهده بانکها گذاشته میشود که از آن جمله میتوان اشتغالزایی، محرومیت زدایی، مسکن، ازدواج، فرزند آوری و… را نام برد. اما چالش جدی این است که برخی بانکها رغبتی به پرداخت تسهیلات نشان نمیدهند، در حالی که تسهیلات کلان، اما مساله داری را پرداخت کرده و میکنند که آبروی نظام بانکی را میبرند.
حمایت از تولید و اشتغال
یکی از مهمترین مواردی که در بودجه مطرح و تصویب شده، پرداخت تسهیلات تکلیفی برای حمایت از تولید و اشتغال است. در قالب حمایت از تولید و اشتغال، تسهیلات به بخشهای گوناگونی اختصاص مییابد که افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد نیز در این گروه تعریف میشوند. هنگامی که افراد مستمری بگیر بتوانند با دریافت تسهیلات، به تولید بپردازند، نه تنها اشتغالزایی شکل میگیرد، بلکه از جمع مستمری بگیران خارج میشوند که همین امر باعث میشود نهادهای حمایت گر به پر رنگ کردن نقش حمایتی خود از دیگر افراد بپردازند.
حمایت از اشتغالزایی در عمل
یکی از بانکهایی که احساس مسوولیت خود را در قبال نیازمندان را اثبات کرده، بانک صادرات ایران است. پشتیبانی و کمک این بانک برای راهاندازی و ایجاد کسب و کارهای مختلف، انواع مشاغل خانگی و اشتغالزایی ایجاد شده متقاضیان تحت پوشش سازمانهای حمایتی در پنج ماه ابتدای سال ۱۴۰۲ همچون گذشته با جدیت ادامه داشته است. برای آنکه ادعای مطرح شده قابلیت اثبات داشته باشد، لازم است با زبان آمار سخن بگوییم که بانک صادرات ایران در مدت یاد شده ۳۱ هزار و ۶۹۲ فقره وام قرضالحسنه و تسهیلات حمایتی اشتغالزایی به ارزش بالغ بر ۳۸ هزار میلیارد ریال به معرفیشدگان نهادها و سازمانهای حمایتی از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی، بنیاد برکت، اشتغال مولد بسیج سازندگی و سپاه، شرکتهای دانشبنیان و همچنین تسهیلات حمایتی خوداشتغالی واشتغالزایی پرداخت کرده و این روند همچنان ادامه دارد.